Welkom op de website van Vechtdal

Veebedrijf van der Haar

Wij zijn Ruth en Jan van der Haar en hebben in Collendoorn een gesloten varkensbedrijf. Dit houdt in dat  alle biggen die hier geboren worden, kunnen blijven totdat ze groot genoeg zijn om geslacht te worden. Op veel varkensbedrijven gaan de biggen als ze 10 weken oud zijn en ongeveer 25 kg wegen naar een vleesvarkensbedrijf. Bij ons kunnen ze warm en droog naar hun groter verblijf wandelen. Dit kan sinds september 2024.

 

Ons bedrijf

We houden de varkens binnen het concept Keten Duurzaam varkensvlees en Beter Leven 1 ster. Alle biggen worden voorzien van een elektronisch oormerk. De slachterij weet op deze wijze wie de vader en de moeder is en of het dier gedurende haar leven behandeld is met antibiotica. Let wel: al het vlees uit Nederland is antibiotica vrij. Na behandeling zit er een wachttijd op het leveren van dieren. Deze wordt streng gehandhaafd en er wordt streng op gecontroleerd. Zo houden we  samen voedsel gezond en veilig.

Duurzaamheid

Duurzaamheid vinden wij belagnrijk. Oa  betekent dat voor ons ook het kiezen van een duurzame zeug. Deze zeug heeft niet de maximale productie, maar heeft kwaliteitsbiggen die een hoge gezondheidstatus hebben. Door een sterke zeug, wat te zien is aan haar goede beenwerk en goed uier, heb je ook vitale biggen en daarmee ook een vitaal vleesvarken. Een sterke zeug gaat ook langer mee. Hierdoor hoeven we minder zeugen te vervangen dan de norm.

Verbinding

De samenleving bestaat uit steeds meer burger en minder boeren. Lang niet iedereen heeft in zijn of haar naaste familie nog een boer of tuinder. Dit betekent dat het steeds belangrijker wordt om ons verhaal te vertellen.  We willen allemaal gezond en veilig voedsel dat ook nog eens betaalbaar moet zijn. Daarnaast is het varken onmisbaar, omdat het naast het vlees nog maar liefst 187 andere producnten van gemaakt worden. En tot slot is er mest nodig om planten te laten groeien. Maar dit moeten we zélf wel vertellen. Boert Bewust is hier een mooi platform voor, waar we graag via de streek Vechtdal Boert Bewust aan bij willen dragen.

Veebedrijf van der Haar

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We vinden belangrijk dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarom ontvangen we met plezier studenten van verschillende opleidingen van het zone.college op onze boerderij voor praktijklessen. Ook is Ruth coordinator van Vechtdal Boert Bewuste en zet zij zich in voor  The Pigstory  van de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij). Daarnaast schrijft Ruth columns over de varkenshouderij voor het huis-aan-huisblad ‘De Toren’.

  • We nemen deel aan het Beterleven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dit betekent grofweg dat de dieren meer ruimte hebben en meer afleidingsmateriaal dan wettelijk verplicht is. Zo krijgen de drachtige zeugen stro en de biggen en vleesvarkens elke dag lucernemix.

  • Twee keer per dag lopen wij een uitgebreide controleronde door de stallen, waarbij we elk dier onder ogen hebben. Ook het voer, water en klimaat worden dan gecheckt. Door onze mechanische ventilatie en de isolatie kunnen we een aangenaam klimaat creëren voor onze varkens. Op hete dagen doen we de nevelverkoeling aan. Hierdoor daalt in de inkomende lucht een paar graden en komt er meer frisse lucht de stal in.

  • Wij wonen in een zogenaamd wit-gebied. Dit betekent dat er geen financiële ondersteuning is voor natuurbeheer. Wel proberen we ons erf biodiversiteitsproof te maken. Dit doen we door het hebben van  fruitbomen en een moestuin. Ook zijn er diverse nestkastjes en een insectenhotel te vinden.

  • We houden van een net en opgeruimd erf. Naast prettig werken, oogt het bedrijf ook verzorgd voor voorbijgangers.

  • We produceren binnen de Keten Duurzaam Varkensvlees. Binnen dit concept is het verplicht om groene stroom te gebruiken. Daarnaast hebben we een zeugenras die bekend staat om haar duurzaamheid. Ze produceeert niet het maximaal aantal biggen, maar heeft wel hele goede moedereigenschappen en een sterk beenwerk en uier. Hierdoor is de vervanging lager dan een gangbaar zeugenras.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners