Welkom op de website van Vechtdal

Bouma pluimvee en voerwortelen

In de landelijke omgeving van het Overijsselse Bergentheim staat de boerderij van de familie Bouma met de naam ‘De Slothoeve’. In de loop van de jaren is het bedrijf  uitgegroeid tot een bedrijf met twee heel verschillende takken, namelijk het pluimveebedrijf met scharrelkippen en vrije-uitloopkippen en een handel in voerwortelen voor paarden.

Scharrel en vrije uitloop
Onze kippen lopen in twee verschillende stallen. Eén stal met 20.000 leghennen is een scharrelstal. Dat wil zeggen dat daar de witte kippen vrij in de schuur kunnen rondscharrelen. De andere stal is een vrije-uitloopstal met 33.000 hennen. Deze stal heeft dezelfde inrichting als een scharrelstal, maar de kippen hebben ook een vrije uitloop naar buiten. Ook hebben ze de beschikking over een overdekte uitloop. Mocht u bij ons langsrijden, dan ziet u de kippen uit deze stal in onze weilanden rondom de boerderij rondscharrelen.  We verkopen onze eieren ook aan restaurants en winkels in de omgeving.

Dierwelzijn
Beide stallen zijn voorzien van alle behoeften van een kip. Zo hebben de kippen altijd toegang tot water en voer en is er in de hele stal afleidingsmateriaal opgehangen of neergelegd. Afleidingsmateriaal zoals hooizakken met luzernebaaltjes*, pikblokken en los gestrooid graan zorgen ervoor dat de kippen zich niet vervelen en geen andere kippen verwonden. Verder zijn er voldoende legnesten waar ze hun ei kunnen leggen en is er in de stal genoeg strooiselruimte waar ze een stofbad kunnen nemen.
Onze energie halen we deels uit zonnepanelen op het dak, daarnaast gebruiken we energiezuinige verlichting en frequentieregelaars.  Ook zijn we de afgelopen jaren overgegaan op witte kippen. Deze zijn duurzamer, eten minder, leggen meer eieren en worden ouder dan bruine kippen.
(* Luzerne is een plantje dat vooral als veevoer wordt gebruikt, maar het net ontkiemde zaad ligt ook als alfalfa in de supermarkt)

Waarom wij deelnemer zijn
Wij vinden het erg belangrijk dat er wederzijds begrip is tussen de boer en burgers; we wonen immers samen op het platteland. Graag laten we zien waar ons eten vandaan komt. We zijn al een tijdje enthousiaste deelnemer van Vechtdal Boert Bewust, de onthulling van het Vechtdal Boert Bewust-bord volgt dan ook binnenkort.
We geven geen rondleidingen, maar vinden het wel leuk om mensen een beleving te geven van ons bedrijf en onze kippen. Bij de oprit naar ons bedrijf is alle ruimte om even uit te rusten met uitzicht op het weiland met onze vrije-uitloopkippen. Welkom!

 

Bouma pluimvee en voerwortelen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  We hebben een eigen website met volop informatie over ons bedrijf. Neem gerust een kijkje op:

  http://www.boumavoerwortelen.nl/

 • De leghennen beschikken over een overdekte uitloop en kunnen heerlijk buiten scharrelen  (als de regels omtrent de vogelgriep dit toelaten).

 • Er is bos voor de uitloop van de leghennen.

  Rondom het erf staan verschillende fruitbomen en knotwilgen. Ook is er een stukje geriefbos in beheer.

 • Vooraan de weg staat een groot informatiebord met informatie over ons bedrijf. Ook staat hier in de zomer een bankje bij, zodat voorbijgangers uit kunnen rusten, met zicht op de kippen die lekker buiten scharrelen.

 • het bedrijf is energieneutraal. Door middel van zonnepanelen wordt er voldoende energie opgewekt.

  De kippenmest gaat naar een vergister, waar ze er energie van maken.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners