Bouma pluimvee en voerwortelen

Over Bouma pluimvee en voerwortelen

Lid geworden in maart 2021

In de landelijke omgeving van het Overijsselse Bergentheim staat de boerderij van de familie Bouma met de naam ‘De Slothoeve’. In de loop van de jaren is het bedrijf  uitgegroeid tot een bedrijf met twee heel verschillende takken, namelijk het pluimveebedrijf met scharrelkippen en vrije-uitloopkippen en een handel in voerwortelen voor paarden.

Scharrel en vrije uitloop
Onze kippen lopen in twee verschillende stallen. Eén stal met 20.000 leghennen is een scharrelstal. Dat wil zeggen dat daar de witte kippen vrij in de schuur kunnen rondscharrelen. De andere stal is een vrije-uitloopstal met 33.000 hennen. Deze stal heeft dezelfde inrichting als een scharrelstal, maar de kippen hebben ook een vrije uitloop naar buiten. Ook hebben ze de beschikking over een overdekte uitloop. Mocht u bij ons langsrijden, dan ziet u de kippen uit deze stal in onze weilanden rondom de boerderij rondscharrelen.  We verkopen onze eieren ook aan restaurants en winkels in de omgeving.

Dierwelzijn
Beide stallen zijn voorzien van alle behoeften van een kip. Zo hebben de kippen altijd toegang tot water en voer en is er in de hele stal afleidingsmateriaal opgehangen of neergelegd. Afleidingsmateriaal zoals hooizakken met luzernebaaltjes*, pikblokken en los gestrooid graan zorgen ervoor dat de kippen zich niet vervelen en geen andere kippen verwonden. Verder zijn er voldoende legnesten waar ze hun ei kunnen leggen en is er in de stal genoeg strooiselruimte waar ze een stofbad kunnen nemen.
Onze energie halen we deels uit zonnepanelen op het dak, daarnaast gebruiken we energiezuinige verlichting en frequentieregelaars.  Ook zijn we de afgelopen jaren overgegaan op witte kippen. Deze zijn duurzamer, eten minder, leggen meer eieren en worden ouder dan bruine kippen.
(* Luzerne is een plantje dat vooral als veevoer wordt gebruikt, maar het net ontkiemde zaad ligt ook als alfalfa in de supermarkt)

Waarom wij deelnemer zijn
Wij vinden het erg belangrijk dat er wederzijds begrip is tussen de boer en burgers; we wonen immers samen op het platteland. Graag laten we zien waar ons eten vandaan komt. We zijn al een tijdje enthousiaste deelnemer van Vechtdal Boert Bewust, de onthulling van het Vechtdal Boert Bewust-bord volgt dan ook binnenkort.
We geven geen rondleidingen, maar vinden het wel leuk om mensen een beleving te geven van ons bedrijf en onze kippen. Bij de oprit naar ons bedrijf is alle ruimte om even uit te rusten met uitzicht op het weiland met onze vrije-uitloopkippen. Welkom!

 

Bijzonderheden

In Bergentheim ligt het mooie bedrijf van de familie Bouma. Zij houden er scharrel- en vrije-uitloopkippen en leveren voerwortelen voor paarden.
Komt u langs deze boerderij, dan ziet u de kippen normaal gesproken heerlijk buiten rondscharrelen (nu even niet als landelijke maatregel vanwege vogelgriep).

Meer weten?
Kijk dan ook eens op www.boumavoerwortelen.nl

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit
Duurzaamheid