Welkom op de website van Vechtdal

Eddie Schwieters, Vechtdalgranen

Op het landgoed Vilsteren ligt landbouwbedrijf Laarbrug, waar ik, Eddie Schwieters, diverse gewassen teel. De gewassen die we verbouwen zijn onder andere suikerbieten, bloembollen, uien, granen, maïs en aardappelen. Daarnaast is er ongeveer 30 ha gras voor de paarden van de manege die naast het landbouwbedrijf ligt.
De granen, spelt en baktarwe, vermaal ik zelf tot meel. Dit meel wordt onder andere door lokale bakkers gebruikt om smakelijk brood van te bakken. Onder de naam ‘Vechtdalgranen’ wordt dit meel in verschillende varianten verkocht via onze webwinkel.

Bij het telen van onze gewassen maak ik steeds meer gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hoe minder chemische middelen ik nodig heb, hoe liever het me is.
Daarnaast ben ik bezig met een proef waarbij ik aardappels van meer mineralen voorzie, zodat de weerstand van de planten verhoogd wordt.

Het overgrote deel van het werk voeren we uit met grote machines. Om deze machines te reinigen, maak ik gebruik van biologische schoonmaakproducten.

Ik doe mee met Vechtdal Boert Bewust, omdat ik mensen wil laten zien hoe kort de lijnen kunnen zijn, door mijn eigen graan te vermalen en aan de lokale bakker te verkopen. Graan, een gewas dat normaliter nauwelijks iets opbrengt, wordt op deze manier veel beter gewaardeerd!

Wil je meer weten over ons bedrijf, of heb je interesse in onze producten? Neem dan eens een kijkje op onze website: http://www.vechtdalgranen.nl.

Eddie Schwieters, Vechtdalgranen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Ik werk mee aan een voedselcoöperatie in de buurt. Mijn meel gaat naar deze coöperatie toe. Naast het akkerbouwbedrijf wordt op hetzelfde erf ook een manege gerund. Mede door deze manege krijgen we veel mensen over de vloer.

  • Ik maak gebruik van een spuitmachine die GPS gestuurd is. Hierdoor kan ik zeer nauwkeurig beschermingsmiddelen toedienen. 90% van de bemesting is afkomstig van dierlijke mest. Waar mogelijk zaai ik groenbemesters in. Dit zijn gewassen die gezaaid worden, om vervolgens ondergeploegd te worden. Ze dienen als organische stof voor de bodem en bevorderen het bodemleven.

  • Ik verbruik een stuk minder energie tijdens het meel maken, door de frequentieregelaar die op de meelverwerkingsmachine zit. Door de zonnepanelen die op de schuren liggen, ben ik zo goed als zelfvoorzienend.

  • Er is 10 hectare kruidenrijk grasland in beheer, een perceel gelegen aan de Vecht. Op het bedrijf zijn veel zwaluwen te vinden. Hier ben ik blij mee, want zwaluwen zijn goede vliegenvangers! Qua bemesting wordt er veel gebruik gemaakt van paardenmest. Dit is goed voor de bodem, en voor de beestjes die in en op de grond leven.

  • Het akkerbouwbedrijf is gelegen op het landgoed Vilsteren. Er is een landschapsplan uitgevoerd en ’s nachts gaat de verlichting uit. Alle voorraadkisten staan netjes opgeborgen in de schuur.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners