Eddie Schwieters, Vechtdalgranen

Over Eddie Schwieters, Vechtdalgranen

Lid geworden in november 2018

Op het landgoed Vilsteren ligt landbouwbedrijf Laarbrug, waar ik, Eddie Schwieters, diverse gewassen teel. De gewassen die we verbouwen zijn onder andere suikerbieten, bloembollen, uien, granen, maïs en aardappelen. Daarnaast is er ongeveer 30 ha gras voor de paarden van de manege die naast het landbouwbedrijf ligt.
De granen, spelt en baktarwe, vermaal ik zelf tot meel. Dit meel wordt onder andere door lokale bakkers gebruikt om smakelijk brood van te bakken. Onder de naam ‘Vechtdalgranen’ wordt dit meel in verschillende varianten verkocht via onze webwinkel.

Bij het telen van onze gewassen maak ik steeds meer gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hoe minder chemische middelen ik nodig heb, hoe liever het me is.
Daarnaast ben ik bezig met een proef waarbij ik aardappels van meer mineralen voorzie, zodat de weerstand van de planten verhoogd wordt.

Het overgrote deel van het werk voeren we uit met grote machines. Om deze machines te reinigen, maak ik gebruik van biologische schoonmaakproducten.

Ik doe mee met Vechtdal Boert Bewust, omdat ik mensen wil laten zien hoe kort de lijnen kunnen zijn, door mijn eigen graan te vermalen en aan de lokale bakker te verkopen. Graan, een gewas dat normaliter nauwelijks iets opbrengt, wordt op deze manier veel beter gewaardeerd!

Wil je meer weten over ons bedrijf, of heb je interesse in onze producten? Neem dan eens een kijkje op onze website: http://www.vechtdalgranen.nl.

Bijzonderheden

Eddie Schwieters van Vechtdalgranen is de tweede Vechtdal Boert Bewust boer. Maar hij heeft de primeur van de Gemeente Ommen, want op zaterdag 17 november is bij zijn bedrijf het eerste Vechtdal Boert Bewust bord van de Gemeente Ommen geplaatst. De producten van Vechtdalgranen worden ook online verkocht via de website!

Gewassen en oppervlakte:
suikerbiet 5 ha, fabr, aardappels incl pootgoed 22 ha, granen 10 ha, spelt en tarwe (bak), bloembollen 15 ha (onzeker), maïs (wisselend)5-6 ha, 30 ha grasland (paarden)

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur