Welkom op de website van Vechtdal

Markhorst Bloembollen

Wij zijn Marcel en Gea Markhorst. Samen met onze medewerkers en onze twee zonen runnen wij een akkerbouwbedrijf in Brucht en in De Krim. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt en verwerking van leliebollen.
Daarnaast telen we nog diverse vaste planten, graan, maïs, uien, gras en veel afrikaantjes (Tagetes).

Bij de verzorging van de gewassen komt heel veel kijken. We zorgen ervoor dat het gewas gezond, sterk en weerbaar is. Gewasbescherming is hierbij een belangrijk onderdeel, evenals een bemesting en beregening. Alles wordt afgestemd op de de behoefte van het gewas.

Omgeving

Wij vinden het vanzelfsprekend om open te zijn naar de omgeving, en in het bijzonder naar de mensen die naast of vlakbij onze percelen wonen en dat de mensen weten wie we zijn en wat we doen en waarom we iets doen. Daarom staan bij onze lelie-percelen borden met contactgegevens.
Een bewuste keuze is de afrikaantjes-teelt, om zo op biologische wijze schadelijke aaltjes in de grond tegen te gaan, ook leveren deze veel organische stof wat de weerbaarheid van onze gewassen verhoogd. Mooie bijkomstigheid is dat deze bloeiende velden een belangrijke voedingsbron zijn voor bijvoorbeeld bijen en hommels, samen met onze bloemrijke akkerranden.

We doen mee met Boert Bewust omdat we het belangrijk vinden dat mensen weten wat we doen. Op deze manier hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven over de keuzes die we maken en waarom we die maken.
Neem ook eens een kijkje op onze website http://www.markhorstbloembollen.nl.

Markhorst Bloembollen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We hebben weleens schoolklassen over de vloer, om uitleg te geven over de bloembollenteelt en wat daar allemaal bij komt kijken. Het vaste personeel komt allemaal uit de regio. Daarnaast zijn we deelnemer aan het Convenant Bollenteelt Hardenberg. Als deelnemer houdt je je aan bepaalde afspraken, zoals het kennis maken met buren van een perceel. Op deze manier kunnen we uitleggen wie ze zijn, wat ze doen, en waarom.  Volg ons op:  Markhorst Bloembollen op Facebook en Twitter

  • elke dag, bij iedere keuze, rekening gehouden wordt met milieu. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van geitenmest. Deze mest heeft 2 voordelen: geitenmest bevat veel kali, een belangrijke voedingsstof voor lelies. Daarnaast geeft stromest het hele jaar door langzaam meststoffen vrij. Lelies hebben een relatief lange groeiperiode, dus kunnen zij deze meststoffen hun hele groeiperiode lang opnemen.

  • Alle verlichting in de schuren vervangen voor LED verlichting, en we hebben frequentieregelaars zitten op verschillende installaties op ons bedrijf. Een frequentieregelaar regelt de snelheid van een motor, zodat we veel energie besparen.

  • Er is een natuurstrook aangeplant, met inheemse bomen en struiken. Daarnaast trekken we veel bijen aan door het telen van Afrikaantjes, super voedsel voor deze insecten. We zijn altijd op zoek naar het optimum, zowel in ons eindproduct als in onze bedrijfsprocessen. Zo werken we vaak mee aan onderzoeken en hebben wij een proefveld opgezet. Op dit proefveld worden proeven uitgevoerd met beschermingsmiddelen.

  • Het erf van ligt er netjes bij en er is een landschappelijke haag aangeplant. ’s Nachts gaat alle verlichting uit. Alle bloembollen en andere producten worden netjes binnen opgeslagen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners