Melkveebedrijf Broeks – de Elisabethoeve

Over Melkveebedrijf Broeks – de Elisabethoeve

Lid geworden in juli 2019

Wij zijn Leo en Klazien Broeks en hebben in Dalfsen een melkveebedrijf, de Elisabethoeve, waar we 65 koeien melken op 37 hectare grond.
De koeien worden gemolken door een melkrobot en gaan via een weidehek in de zomer ook naar buiten. De melk wordt geleverd aan onze coƶperatie FrieslandCampina en sinds december 2018 onder het Planetproof label. Hierbij wordt voldaan aan eisen op gebied van kwaliteit en duurzaamheid van melk, koe en bedrijfsvoering.

Het kringloopdenken proberen we zo mogelijk door te voeren. Dat doen we door gebruik te maken van biobedding in de ligboxen, zonnepanelen op de boerderij en een IBA III systeem voor de totale afvalwater verwerking. Daarnaast besparen we ook energie door gebruik te maken van een buizenkoeler, warmteterugwinning en frequentieregeling op de grootste stroomverbruikers. Er is ook een landschapsovereenkomst afgesloten voor behoud van een bosperceel en bomensingels.

Op ons bedrijf hebben al meerdere stagiaires meegelopen voor het vak van melkveehouder, maar ook taalstages voor statushouders, praktijkonderwijs en snuffelstages voor basisschoolleerlingen zijn ons bekend. Als laatste vorm van maatschappelijk ondernemen is er nu een klein bibliotheekje aan de weg waar mensen een boek kunnen halen of neerzetten.
Wij kiezen ervoor om mee te doen met Vechtdal Boert Bewust, omdat we die verbinding met de maatschappij enorm belangrijk vinden!

Bijzonderheden

Leo en Klazien Broeks zijn met hun melkveebedrijf de Elisabethoeve het vijfde Vechtdal Boert Bewust bedrijf. Het bord is op zaterdag 13 juli onthult in het bijzijn van de LOV (Lemelerveldse Ondernemende Vrouwen) en vanuit onze foodtruck werden zij voorzien van een heerlijke smoothie van streekproducten.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur
Duurzaamheid