Melkveebedrijf familie Ekenhorst

Over Melkveebedrijf familie Ekenhorst

Lid geworden in september 2023

Wij zijn Rick en Stefanie Ekenhorst en samen met onze (schoon)vader runnen we ons melkveebedrijf dat aan de rand van het dorp Slagharen ligt. 

 

Ons melkveebedrijf 

Op ons bedrijf hebben we 110 melkkoeien. Deze worden gemolken met een melkrobot. Daarnaast lopen de koeien buiten. We weiden zoveel mogelijk ‘s morgens en ‘s avonds om aan te sluiten bij het biologische ritme van de koe en streven ernaar dat de koe zoveel mogelijk gras eet. Dit doen we met de methode: Nieuw Nederlands weiden. We hebben percelen in gelijke stukken verdeeld en elke dag krijgen de koeien een nieuw perceel. Op deze wijze hebben de koeien elke dag vers gras. Dit komt de gezondheid en daarmee de levensduur van de koe ten goede. We streven ernaar dat de koe zo lang mogelijk op ons bedrijf kan blijven. Een gedeelte van ons jongvee staat bij iemand anders in de stal. Deze jongveeopfokker verzorgd ons jongvee. Als ze drachtig zijn, komen ze weer naar huis. 

 

Biodiversiteit 

Een belangrijk thema vandaag de dag. Om ons erf ligt een singel met verschillende bomen. Hiermee trekken we verschillende vogels en insecten aan. Ook staan er fruitbomen op ons erf. Daarnaast hebben we verschillende vogelnestkasten hangen, waaronder een uilennestkast. 
De kuilbulten zijn voorzien van een bloemenmengsel. Zomerdag gonst het van de insecten. Dit is mooi om te zien. 

 

Contact met de burgers 

We vinden het belangrijk om te laten zien wat we doen. Door mensen op ons erf te ontvangen, kunnen we het échte verhaal vertellen. 
Als de koeien voorjaars voor het eerst naar buiten gaan, nodigen we graag de buren uit en kunnen we het gesprek aangaan met elkaar. 
Daarom sluiten we ons graag aan bij Vechtdal Boert Bewust. 

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit
Duurzaamheid