Melkveebedrijf Land

Over Melkveebedrijf Land

Lid geworden in maart 2021

Melkveehouderij VOF Land

Wij zijn Henk en Ria Land, samen met onze zoon Cor runnen wij de boerderij. Opa Land begon de boerderij in 1930 op Landgoed Den Berg in Dalfsen. Cor is momenteel de 3e generatie op deze locatie. Op het bedrijf hebben wij ongeveer 55 koeien en 30 stuks jongvee. Deze gaan in het voorjaar lekker naar buiten. We vinden weidegang belangrijk. De koeien en het jongvee lopen dan ook zoveel mogelijk buiten. Als het een beetje wil loopt het vee bijna 200 dagen per jaar buiten.

In de winter zijn de koeien binnen in de stal en hebben daar alle ruimte om lekker te liggen in de diepstrooiselboxen die voorzien zijn van een dikke laag strooisel. De stal is uitgerust met ventilatoren en een vernevelingsinstallatie om de koeien tijdens de warme zomers koel te houden.

Het ras Brown Swiss

Als je goed kijkt, zie je onder het jongvee en de koeien een groot aantal anders gekleurde koeien lopen . Dit zijn koeien die gekruist zijn met het ras Brown Swiss. We zijn bezig met overschakelen naar volledige raszuivere Brown Swiss koeien. De Brown Swiss staat bekend om zijn duurzaamheid. Dit ras komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Ze kunnen goed tegen de hitte, ze kunnen veel melk maken uit gras en de melk van deze dieren staat er om bekend dat je er efficiënt kaas van kunt maken. De melk van onze koeien is ook A2A2.

Natuurbeheer

Omdat we in een bosrijk gebied wonen zijn we veel bezig met de natuur. We hebben houtsingels en mooie boswallen die we onderhouden. Daarnaast hebben we een aantal hectare natuurland in beheer. Hier proberen we meer biodiversiteit te creëren. Ook hebben we in twee van onze weides een kikkerpoel aangelegd.

Waarom zijn wij deelnemer van Boert Bewust:

We vinden het belangrijk om een verbinding te maken met de regio waar wij wonen. Door Boert Bewust voelen we ons verbonden met collega’s. Door krachten te bundelen kunnen we mooie initiatieven starten om de mensen uit onze regio meer te vertellen over ons vak en ons bedrijf. Wanneer onze koeien in de zomer de weg over gaan en het verkeer moet wachten tot de koeien voorbij zijn, maken wij graag van de gelegenheid gebruik om met mensen in gesprek te gaan over onze koeien en ons bedrijf.

Bijzonderheden

Er lopen diverse wandelroutes over Landgoed Den Berg, langs onze boerderij. Kom eens langs en geniet van onze prachtige omgeving en van de koeien die in de wei lopen.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit