Welkom op de website van Vechtdal

Melkveebedrijf Land

Wij zijn Henk en Ria Land, samen met onze zoon Cor runnen wij de boerderij. Opa Land begon de boerderij in 1930 op Landgoed Den Berg in Dalfsen. Cor is momenteel de 3e generatie op deze locatie. Op het bedrijf hebben wij ongeveer 60 koeien en 30 stuks jongvee. Deze gaan in het voorjaar lekker naar buiten. We vinden weidegang belangrijk. De koeien en het jongvee lopen dan ook zoveel mogelijk buiten. Als het een beetje wil loopt het vee bijna 200 dagen per jaar buiten.

In de winter zijn de koeien binnen in de stal en hebben daar alle ruimte om lekker te liggen in de diepstrooiselboxen die voorzien zijn van een dikke laag strooisel. De stal is uitgerust met ventilatoren en een vernevelingsinstallatie om de koeien tijdens de warme zomers koel te houden.

Het ras Brown Swiss

Als je goed kijkt, zie je onder het jongvee en de koeien een groot aantal anders gekleurde koeien lopen . Dit zijn koeien die gekruist zijn met het ras Brown Swiss. We zijn bezig met overschakelen naar volledige raszuivere Brown Swiss koeien. De Brown Swiss staat bekend om zijn duurzaamheid. Dit ras komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Ze kunnen goed tegen de hitte, ze kunnen veel melk maken uit gras en de melk van deze dieren staat er om bekend dat je er efficiënt kaas van kunt maken. 

Natuurbeheer

Omdat we in een bosrijk gebied wonen zijn we veel bezig met de natuur. We hebben houtsingels en mooie boswallen die we onderhouden. Daarnaast hebben we een aantal hectare natuurland in beheer. Hier proberen we meer biodiversiteit te creëren. Ook hebben we in twee van onze weides een kikkerpoel aangelegd.

Waarom zijn wij deelnemer van Boert Bewust:

We vinden het belangrijk om een verbinding te maken met de regio waar wij wonen. Door Boert Bewust voelen we ons verbonden met collega’s. Door krachten te bundelen kunnen we mooie initiatieven starten om de mensen uit onze regio meer te vertellen over ons vak en ons bedrijf. Wanneer onze koeien in de zomer de weg over gaan en het verkeer moet wachten tot de koeien voorbij zijn, maken wij graag van de gelegenheid gebruik om met mensen in gesprek te gaan over onze koeien en ons bedrijf.

Melkveebedrijf Land

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Familie Land vindt het belangrijk om te laten zien wat zij doen op hun melkveebedrijf. Cor ontvangt weleens groepen op zijn boerderij en is naast boer, ook leraar in het agrarisch onderwijs. Zijn studenten komen regelmatig langs voor een praktijkles tussen de koeien, of in het groen.

 • Voor beter koecomfort is boven de melkkoeien een vernevelingsinstallatie gemaakt. Hierdoor wordt hittestress in de zomer voorkomen.

 • Wie in het voorjaar of zomer langs melkveebedrijf Land komt, ziet een koppel mooie donkerbruine koeien lopen in de wei. Dit koeienras heet ‘Brown Swiss’. Sterke, duurzame koeien met weinig gezondheidsproblemen. En bovenal; mooie koeien, vindt melkveehouder Cor!

 • Het melkveebedrijf van familie Land bevindt zich op een landgoed. Cor houdt zich veel bezig met snoeiwerkzaamheden op het landgoed en beheert daarnaast ook 3 hectare natuurland. In de toekomst wil de ondernemer graag een bloemenweide inzaaien, waar ook plek komt voor bijenkasten van een imker uit de buurt.

 • Cor boert op het landgoed ‘Den Berg’ in Dalfsen. Deze bosrijke omgeving bezorgt de boeren uit het gebied een hoop
  werk, maar is een prachtige plek om te wonen en werken geeft Cor aan. Rondom het erf is veel beplanting en groen
  te vinden; iets wat de ondernemers belangrijk vinden voor de uitstraling van het bedrijf.

 • Cor zet samen met zijn vader het werk rond op hun melkveebedrijf. De ondernemers proberen zo zuinig mogelijk om
  te gaan met energie, door energiebesparende maatregelen te nemen op hun bedrijf. Bovendien wordt er groene
  stroom afgenomen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners