Welkom op de website van Vechtdal

Melkveebedrijf Zandman

Welkom op de pagina van familie Zandman. Bert en Jolanda runnen samen met hun twee zoons een veelzijdig agrarisch bedrijf in het Overijsselse Beerze. Ook helpen hun andere kinderen weleens mee op de boerderij; een echt familiebedrijf dus!

Familiebedrijf

Die extra handjes komen goed van pas, want familie Zandman zit niet stil. Bert is samen met zijn zoon verantwoordelijk voor de 220 melkkoeien die gehouden worden en de loonwerktak. Een andere zoon neemt de zorg voor de koppel Black Angus vleeskoeien voor zijn rekening, die jaarrond op natuurgrond grazen. Jolanda runt met veel plezier de boerderijwinkel, waar een breed scala aan streekproducten wordt verkocht. Daarnaast houdt het gezin een boerderijcamping aan het draaien.

Melkkoeien

Iedere dag probeert familie Zandman hun melkkoeien optimaal te verzorgen. In de stal hebben de dieren veel ruimte en kunnen ze zelf bepalen wanneer zij gemolken worden door de vier melkrobots. De koeien beschikken over zachte ligplekken en kunnen hun vacht borstelen door de roterende koeborstels die in de stal hangen. In het voorjaar gaat de koppel lekker de wei in, waar zij minimaal 180 dagen per jaar geweid worden.

Elke koe draagt een stappenteller, waarmee de activiteit gemonitord kan worden. Bij verhoogde activiteit is het dier tochtig, en bij verlaagde activiteit kan het zijn dat ze niet fit is. Hierdoor kan familie Zandman snel ingrijpen, het dier checken en indien nodig een behandeling geven.

Ook op het gebied van natuur zet familie Zandman zich in. Hun koppel Black Angus koeien graast het hele jaar op natuurgrond. De familie zaait bloemrijke akkerranden in en beheert kruidenrijk grasland. Op hun grond wordt bokashi gebracht; organisch materiaal dat ervoor zorgt dat het bodemleven een flinke boost krijgt.

Duurzaamheid

Het gezin probeert hun bedrijf toekomstbestendig te maken en houden, door mee te gaan met de tijd. Op het melkveebedrijf wordt groene stroom opgewekt door middel van zonnepanelen en de melk wordt geleverd aan Cono, waarbij Zandman onder het keurmerk ‘Caring Dairy’ valt. Naast het duurzaam omgaan met energie, vindt de familie het ook belangrijk om duurzaam om te gaan met hun vee. Ze proberen hun koeien op een gezonde manier oud te laten worden, zodat ze zo lang mogelijk op hun bedrijf kunnen blijven.

Waarom Vechtdal Boert Bewust

Bert en Jolanda vinden het belangrijk om de verbinding te leggen met de consument en hun omgeving. De ondernemers zijn trots op hun bedrijf en vertellen graag wat zij doen, en waarom zij bepaalde keuzes maken binnen hun bedrijf. Regelmatig komen groepen studenten of basisschooljeugd over de vloer. “Het is zo belangrijk voor ons als sector om ons verhaal te vertellen, anders doet iemand anders dat wel voor je, en dan klopt het verhaal niet.”

Melkveebedrijf Zandman

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Familie Zandman heeft veel contact met de consument, mede door hun boerderijcamping en boerderijwinkel. Ook
  ontvangt de familie regelmatig schoolklassen of studenten. Op social media plaats familie Zandman regelmatig
  berichten over hun bedrijf.

 • De koeien beschikken over zachte ligplekken en kunnen hun vacht borstelen door de roterende koeborstels die in de stal hangen. In het voorjaar gaat de koppel lekker de wei in, waar zij minimaal 180 dagen per jaar geweid worden.

 • Familie Zandman vindt diergezondheid zeer belangrijk. Ze proberen hun koeien zo goed
  mogelijk te verzorgen, zodat ze zo lang mogelijk bij hun kunnen blijven. In de stal hebben de koeien alle ruimte en in
  het voorjaar gaat de koppel lekker de wei in.

 • Familie Zandman beheert zo’n 50 hectare natuurland, waarvan een deel begraast wordt door hun koppel
  Black Angus koeien; een vleesras. Op het land wordt bokashi gestrooid; organisch materiaal dat een stimulerende
  werking heeft op het bodemleven.

 • Een nette, verzorgde uitstraling van het bedrijf is een belangrijk speerpunt voor familie Zandman. Het gezin zorgt
  ervoor dat hun boerderij er netjes bijligt en mooi in het landschap past.

 • Op het melkveebedrijf wordt energie opgewekt door middel van zonnepanelen. Op het bedrijf worden diverse
  energiebesparende maatregelen getroffen, zoals het gebruik van ledverlichting en frequentieregelaars. Momenteel
  wordt een proef uitgevoerd op het bedrijf, waarmee familie Zandman bijna de helft van hun CO2 uitstoot heeft
  verlaagd.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners