Welkom op de website van Vechtdal

Pluimveebedrijf (en aspirant-hazelnotenteler) Van der Veen

In de stallen van de familie Van der Veen lopen vleeskuikens. Buiten heeft de familie begin 2021 ruim 3 hectare beplant met hazelnootbomen. Jan van der Veen: ‘Het wild uit de omgeving is blij met de jonge boompjes: de konijnen knabbelen er graag aan, vooral aan de Cosford, een van de aangeplante soorten. Daarom zitten er nu boombeschermers om de stammetjes van de bomen.’
Als de noten straks ook zo in de smaak vallen bij de mensen, komt het helemaal goed.

 

 

Scharrelende vleeskuikens
Op onze boerderij in Radewijk houden we 8500 vleeskuikens. Elke negen weken komt er van een broederij in Noord-Brabant een nieuwe lading eendagskuikens. Dat zijn kuikens die de dag ervoor uit het ei zijn gekomen. Gedurende acht weken pas ik er dan goed op en geef ik deze kuikens voer, water en aandacht, tot ze 2½ kilo zijn. Twee keer per dag loop ik een controlerondje om te kijken of het goed met ze gaat. De kuikens kunnen binnen en op de veranda – een overdekte uitloop – vrij rondscharrelen en stro en graan pikken. Op deze manier zorgen we voor scharrelvleeskuikens met het Beter Levenkeurmerk 1 ster.
Met onze 8500 vleeskuikens zijn we trouwens nét niet de kleinste van Nederland.

Geen melkvee meer, maar notenbomen
Vanaf m’n 18e tot vorig jaar, zo’n 40 jaar, had ik melkvee. Ik heb er een paar jaar goed over nagedacht en toen besloten om daarmee te stoppen. De kinderen hadden er geen interesse in en het was ook financieel niet interessant om daar langer mee door te gaan. Nee, het afscheid was niet moeilijk. Ik heb er al zo lang naartoe geleefd.
Begin 2021 hebben we op ruim 3 hectare 1800 hazelnootbomen aangeplant. Eerst overwoog ik walnoten, maar het duurt wel zo’n 10 jaar voor die vrucht gaan dragen. Daarom heb ik gekozen voor hazelnoten, want die krijgen noten na 4 à 5 jaar.

Compensatie voor CO2-uitstoot
Met de aanplant van de notenbomen doen we mee aan een project van Nieuw Groen om CO2 te verwaarden. Mensen of bedrijven kunnen met onze bomen hun CO2-voetafdruk verkleinen. Notenbomen leggen veel CO2 vast en dragen zo bij aan een gezonde planeet. Mais en gras leggen ook CO2 vast, maar het becijferen daarvan is lastig. Bij noten is dat gemakkelijker. Nieuw Groen bemiddelt tussen bedrijven die hun CO2 willen opruimen en ondernemers die plannen hebben om walnoten, hazelnoten of voedselbossen aan te planten. Zie ook www.nieuw-groen.nl

Eetbaar erf

Ook zijn we begonnen met de aanleg van een eetbaar erf, zoals ik het noem. Anderen gebruiken de term ‘voedselbos’. Hier komt van alles wat eetbaar is, met een grote biodiversiteit, dus veel verschillende soorten.
Het idee van het eetbaar erf is dat alle lagen elkaar ondersteunen qua voedingsstoffen. Stel dat dit lukt, op 1 ha een eetbaar erf, waar je van alles kunt vinden om van te eten! Maar er gaat meer tijd in zitten dan ik had verwacht. We zijn net met het eetbaar erf begonnen en moeten nog veel inplanten. Voorlopig kunnen we dus nog niet oogsten. Maar ik hoef niet te verdienen aan dit stukje proeftuin; ik wil weten of het functioneert. En het is mooi als je er als gezin van kunt eten. Wellicht kan het straks voor de omgeving als een soort pluktuin fungeren.

Waarom Vechtdal Boert Bewust
Ik vind de verbinding tussen boer en burger heel belangrijk. Jaren geleden ben ik al lid geworden van Kip.Kiplekker, een platform dat het draagvlak voor de pluimveesector wil vergroten. Elke tweede paasdag (behalve vorig jaar en dit jaar vanwege corona) hadden we een open dag en was er een mooie interactie met bezoekers.
Er is zo’n gat tussen enerzijds wat er in de winkel ligt en hoe de consument tegen ons aankijkt en anderzijds wat wij doen en normaal vinden. Ik doe mee met Vechtdal Boert Bewust om dat gat een stukje kleiner te maken.

Pluimveebedrijf (en aspirant-hazelnotenteler) Van der Veen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Bij de weg staat een bankje, waarop mensen kunnen uitrusten en genieten van het uitzicht.

    Meer informatie over de notenteelt is te vinden op: www.eetbaarerf.nl

  • Jan heeft verschillende energiebesparende maatregelen genomen. Zo is de kippenstal voorzien van LED verlichting en zitten er frequentieregelaars op de ventilatoren. En de zonnepanelen wekken meer stroom op, dan het bedrijf nodig. is.

  • De vleeskuikens van Jan hebben veel ruimte en kunnen daarnaast gebruik maken van de veranda. Ook wel ‘overdekte uitloop’ genoemd. Er wordt geen antibiotica bij de vleeskuikens gebruikt.

  • Jan is iedere dag bezig met de natuur op zijn erf. Zo wordt er een stuk voedselbos ontwikkeld met verschillende soorten eetbare planten. Het wemelt van de bijen die worden aangetrokken door het gewas facelia; ook wel de bijenmagneet genoemd. Op de percelen waar de hazelnoten geteeld worden, staan landpalen voor de valk. Deze roofvogel bestrijdt de muizen.

  • Vooraan de weg staat een bankje, zodat voorbijgangers hier kunnen picknicken en genieten van het uitzicht.

  • Jan leidt wel eens de campinggasten rond op zijn bedrijf en legt voorbijgangers graag uit waar hij mee bezig is.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners