Tuinderij Ernie van der Kolk

Over Tuinderij Ernie van der Kolk

Lid geworden in april 2019

Ik ben Ernie van der Kolk. Vlakbij Dalfsen ligt het bedrijf waar ik woon en werk. Op mijn bedrijf teel ik diverse soorten fruit, waaronder aardbeien, frambozen, bramen, appels, en peren, en ik heb een aantal hectares met asperges.
Door de jaren heen werd de vraag naar zachtfruit groter gedurende het jaar. Inmiddels is mijn bedrijf zo ingericht, dat ik een groot deel van het jaar aarbeien en frambozen heb voor de verkoop.
Omdat mijn bedrijf op zandgrond ligt, heb ik speciaal rassen die hiervoor geschikt zijn. Ze moeten tegen wat droogte kunnen. Drainwater dat elders van mijn bedrijf afkomstig is, vang ik op en gebruik ik bij de appelbomen.
De planten staan grotendeels overkapt, waardoor ik weinig tot geen gewasbeschermingsmiddelen hoef te gebruiken. Planten die worden aangekocht, zijn ontsmet bij de kweker, waardoor er geen ongedierte aan zit, en er later ook weinig tot geen bestrijding hoeft plaats te vinden.
Ik tracht ernaar zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Zo is de aspergekever een plaag die de aspergeteelt bedreigt, maar juist in die periode worden de zwaluwen actief en vreten zij de kevers op.
Fruit dat niet direct geschikt is voor verkoop, vanwege een beschadiging, of wat overgebleven is, gooien we niet weg, maar verwerken we tot jam, saus, sap, wijn of likeur.
Deze producten verkoop ik in de winkel die bij mijn bedrijf hoort. Ik vind het belangrijk om open te staan voor de consument, contact met ze te hebben en te luisteren naar hun wensen en vragen. Daarom doe ik mee met Boert Bewust!

Bijzonderheden

Tuinderij Ernie van der Kolk uit Dalfsen is het vierde bedrijf dat is aangesloten bij Vechtdal Boert Bewust. Op zaterdag 20 april, tijdens de opening van het aspergeseizoen is het Vechtdal Boert Bewust bord onthult door wethouder Uitslag van de gemeente Dalfsen, bij de Tuinderij.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Maatschappij
Beeldkwaliteit
Natuur