Welkom op de website van Vechtdal

Vleesvee- en landbouwbedrijf Veurink

Stieren
Al eeuwenlang boert onze familie aan de brink in Rheeze. Wij hebben hier een grote stal met jonge Limousin-stieren vanaf ongeveer 10 maanden. Deze stal is een hellingstal met stro dat we dagelijks opstrooien. In de open lucht, dus veel frisse lucht.
De stiertjes komen van verschillende zoogdierhouders, onder meer van het Dwingelderveld en de Veluwe. Ze lopen dus totdat ze hier komen bij de moeder, vaak in natuurgebieden.
Na verloop van tijd verhuizen de jonge stieren naar onze nieuwe stal op de tweede locatie aan de Peppelweg. Dat is ook een hellingstal en daarnaast een MDV-stal (Maatlat Duurzame Veehouderij), die voldoet aan duurzaamheidseisen wat betreft dierwelzijn, ammoniakuitstoot en klimaat. Onze stieren verblijven altijd in de hellingstal, hierdoor kunnen we een constantere kwaliteit van het eindproduct garanderen; in de wei zou veiligheidstechnisch niet verantwoord zijn.
Van onze stieren gaan er elke week meestal zeven naar de slachterij om daarna direct in de schappen te komen liggen van supermarktketen BONI. Daar kopen klanten het vlees onder de naam ‘Boer en slager’. Zo weet de consument waar het vlees vandaan komt en wij waar het heengaat; dat werkt voor beide kanten goed.

Akkerbouw en sierheesters
Verder verbouwen we roulerend op het land mais, gras en zetmeelaardappelen. En op de 1 ha. land achter de stal de sierheesters Hulst en Viburnum (sneeuwbal). De hulsttakken met rode bessen zijn in de kersttijd erg gewild in boeketten. Bemesten doen we met de vaste stromest uit onze stallen. Dit zorgt naast voeding voor de gewassen ook voor extra organische stof, wat van belang is voor het vasthouden van vocht en voedingsstoffen.

Waarom Vechtdal Boert Bewust?
Graag laten we zien wat we op onze boerderij doen. Al wel 25 jaar geleden hadden we met vier boeren uit de buurt een fietsroute met opdrachtjes voor kinderen. Ook begonnen we toen met een maisdoolhof en die hebben we nog elk jaar. Daarmee richten we ons met ons bedrijf op de maatschappij; we willen anderen ook laten zien wat we doen. Daar halen we zelf ook plezier uit. Daarom zijn we vijf jaar geleden met een paar bedrijven begonnen met ‘Op stap op de boerderij’. ’s Ochtends eerst koffie en een eitje bij de kippenhouder, daarna koeien kijken en verse melk drinken bij de koeienboer, vervolgens pannenkoeken bakken bij de Rheezerbelten. Dan na de middag hier de stieren bekijken en het maïsdoolhof in en tot slot  bij de bessentuin de ingrediënten voor een heerlijke pot jam verzamelen. We doen dit vier dagen in het zomerseizoen en het loopt heel goed!
Vechtdal Boert Bewust past bij hoe we al werkten, daarom zijn we gaan meedoen; het was een logische stap. We willen vakantiegangers en geïnteresseerden laten zien hoe we op de boerderij werken en nu kun je als één club naar buiten treden. Het zorgt voor saamhorigheid.


Arjan Veurink 

Vleesvee- en landbouwbedrijf Veurink

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We hebben een maïsdoolhof op ons bedrijf. Bezoek je het doolhof, loop gerust een rondje over het erf en neem een kijkje bij de stieren. We hebben informatie over de stieren opgehangen bij hun verblijfsruimte.

  • De stieren worden op stro gehouden en hebben boven gemiddeld veel ruimte in de hokken.

  • We beheren botanisch natuurland. Dit mag pas laat gemaaid worden en is dus goed voor de weidevogels. In het voorjaar komt hier alleen vaste mest op. Bermmaaisel van de gemeente strooien we over ons land om het bodemleven te bevorderen.
    Daarnaast staan er midden in het land nog een paar eiken.

  • We vinden het belangrijk dat ons bedrijf past in het mooie landschap waarin we wonen. Hierdoor is het ook toegangelijker voor mensen om een kijkje te nemen. Zo hebben we rietenvlechtwerk aan de zijgevel van de stal die voorzien is van zwart potdeksel. Dit zijn streekeigen kenmerken voor onze buurt.

  • De gras, maïs en granen telen we zelf om te stieren te kunnen voeren. Hierdoor voeren we minimaal voer voor onze dieren aan wat goed is voor het milieu.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners