Welkom op de website van Vechtdal

8 oktober 2021

Klazien Broeks vertelt over boerin zijn

In de zomer hebben we activiteiten op de boerderij georganiseerd. Deze week ging deelneemster Klazien Broeks van haar boerderij af naar basisschool De Sprankel in Lemelerveld.

Kinderboekenweek
Bij de start van de Kinderboekenweek was er een beroepenmarkt . Er waren o.a. een piloot, soldaat, politieagent, postbode, kapster, tandarts, kaasmaker, ambulancebroeder. En Klazien als boerin  om over haar beroep te vertellen. De kinderen van groep 4 t/m 8 mochten vooraf 3 beroepen uitzoeken waar ze meer over wilden weten. Klazien  had de klas aangekleed met koeienvlaggetjes, klompjes, laarsjes en overalletje bij de deur.  De speelgoedboerderij met mooie tractors en de zilveren koe ter ere van 10.000 kg vet- en eiwitproductie van  Lies 78 stonden ook in de klas.  En bakjes met verschillende voeders en de bio-bedding waar de koeien op liggen. Eerst maar eens laten raden en voelen wat dit toch is.  Sommigen wisten dat dit dikke gedroogde koeienmest was. Met een presentatie  over de boerderij en het werk wat erbij komt kijken, liet Klazien zien dat het beroep van boer heel veel kanten heeft.

Boer(in) zijn
Allereerst én het belangrijkste is dat je een dierenliefhebber moet zijn, maar ook chauffeur, monteur, computerdeskundige, boekhouder, verloskundige en verstand moet hebben van voeding, planten, bodem en ziektes. Je hoeft natuurlijk niet  alles zelf te kunnen, want daarvoor hebben we loonwerkers, dierenartsen, boekhouders en voerbedrijven die dit voor je kunnen doen. En ook al kun je zelf geen boer worden, je kan wel gaan werken op een boerderij. Als je van dieren houdt , kun je er de dieren verzorgen. Houd je van machines, dan kan je bij een mechanisatiebedrijf of loonwerker gaan werken en kom je elke dag wel op een boerderij. Houd je van planten, dan kan je bij een tuinder aan het werk.
De kinderen die bij Klazien in de klas  kwamen, hadden hiervoor gekozen  omdat ze van dieren houden, hun vader bij een mechanisatiebedrijf werkt of omdat ze zelf thuis een boerderij hebben. Het viel Klazien op dat best veel kinderen het logo van ‘on the way to Planet Proof’ herkenden. Dit in tegenstelling tot de volwassenen die ze vorig jaar in de supermarkt mocht vragen naar hun bewuste keuze met boodschappen doen.  ‘Het was een heerlijke ochtend bezig zijn met bewust boeren in het Vechtdal’, aldus een tevreden Klazien.

Ben jij boer of tuinder in het Vechtdal en wil je meer weten van Vechtdal Boert Bewust? Neem dan contact op met Ruth van der Haar,  coördinator van Vechtdal Boert Bewust door een mail te sturen naar vechtdalboertbewust@gmail.com .

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners