Welkom op de website van Vechtdal

17 februari 2023

Op naar het Alfa-college

We kregen een uitnodiging van het Alfa-college in Hardenberg om te komen vertellen over duurzaamheid op en rondom het boerenerf. Nou daar kunnen we heel veel over vertellen. Tijdens de jaarlijkse campagneweek ‘De week van de Circulaire Economie’ trokken we naar het Alfa-college en namen we verschillende producten mee.

Weet je dat
Weet je bijvoorbeeld dat witte eieren duurzamer zijn dan bruine eieren? Dit komt doordat de witte kip minder voer nodig is om hetzelfde ei te maken dan een bruine kip.
Ook lieten we zien dat veel boerenbedrijven hun energie (gedeeltelijk) zelf opwekken. Dit doen ze dmv zonnepanelen en of een zonneboiler.
En natuurlijk vertelde we uitgebreid dat we elkaar als land- en tuinbouw nodig hebben. Om een suikerbiet (hier wordt onze suiker van gemaakt) te kunnen laten groeien, is er mest nodig. Hiervoor houden we dieren. Maar deze dieren moeten ook te eten hebben. Als de suikerbiet geoogst wordt en de suiker wordt er uitgehaald, ontstaat er een restproduct bietenpulp genaamd. Dit kunnen we als mensen niet eten, maar de koeien vinden dit heerlijk en produceren vervolgens lekkere melk voor ons. En zo is de cirkel rond.

De docenten en studenten waren enthousiast en stelde goede vragen. We hebben goede gesprekken gevoerd.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners